Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Holger Blom

Fra Skanderborg Leksikon

Julie Blom med den spæde Holger, 1905. Skanderborg Historiske Arkiv.

Holger Blom blev født 12. august 1905. Han var på alle måder et ønskebarn. Hans mor, Julie Dagmar Blom, var 11 år yngre end sin mand Christian Blom, men havde i flere år været forelsket i den flotte fabrikant. Parrets første barn, Aage, blev i 1897 født alt for tidligt og levede kun i få dage. Så Holger var længe ventet og stærkt elsket. Holgers far var Christian Blom, ældste søn af maskinfabrikant Andreas Blom. Sammen havde de byens førende virksomhed A. Blom & Søn. Christian Blom havde ønsket sig en arving, der kunne videreføre familievirksomheden. Det bekræftede Holger Blom som voksen i flere interviews, hvor han også fortalte, at hans mor tidligt havde set, at hendes dreng ikke ville blive maskinfabrikant, men håbede, at han ville læse til læge. Der er dog ingen tvivl om, at han var højt elsket, uanset valget af livsvej.

Holger blev døbt i Slotskirken d. 24. september 1905. Han blev opkaldt efter Christians halvbror, som var død to år før i en vådeskudsulykke. I taknemmelighed over, at næste generation i familiedynastiet var sikret, skænkede farfar Andreas Blom en fornemt udskåret ny indgangsdør til kirkerummet i Slotskirken. Døren blev lavet på snedkerværkstedet på fabrikken. Over døren er der indgraveret: "Lyset skinner i mørket." Christian og Julie Blom fik skabt en dejlig lille kernefamilie; Lillesøster Lise blev født i november 1911. Holger gik først i pogeskole og siden på Realskolen med de andre af borgerskabets børn.

På drengeværelsets reol stod ”Bibelen i Billeder” side om side med samlinger af insekter, udstoppede fugle, snoge i sprit og stenøkser fundet på markerne omkring Skanderborg – enten af Holger selv eller af de mange landmænd, som Christian Blom solgte redskaber og maskiner til. I en æske lå gamle klude, bånd og stofrester til at sy af. Allerede som barn var Holger blevet fascineret af teateret. Holger Blom var kun fem år gammel, da han første gang overværede en forestilling på Det Kongelige Teater. Da han fik et dukketeater i gave, arrangerede han forestillinger, som hans søster og forældre skulle se. De optrædende i dukketeateret var rigtige dukker og ikke papfigurer, og Holger brugte timer på lavede tøj til dukkerne – små kostumer med sammensatte farver og stoffer, tyl med perlebroderier og minutiøse detailler. En del af Holger Bloms teaterdukker er nu i Museum Skanderborgs samling.

Holgers barndomshjem på Adelgade 104. Skanderborg Historiske Arkiv.
Julie og Christian Blom med børnene Holger og Lise. 1913. Skanderborg Historiske Arkiv.

Mistede sin mor som 15-årig

Holger Blom fik en rolle i en skolekomedie på Odense Katedralskole. Ca. 1923. Skanderborg Historiske Arkiv.

Kort efter sin 13 års fødselsdag i 1918 begyndte Holger i 2. mellem på Aarhus Katedralskole. Holger måtte derfor flytte hjemmefra. Og det varmens, han boede i Aarhus, at katastrofen indtraf. Holgers mor Julie blev syg i julen 1920 og døde i januar 1921. Holger selv var ikke hjemme i julen, da han lå syg af skarlagensfeber i Århus, men Christian Blom hentede ham, da det ikke så ud til, at Julie Blom ville klare den. Holger var stadig syg, da hans mor skulle begraves, og han var derfor ikke med ude ved Slotskirken. Fra et åbent vindue på 1. sal så han sin mors kiste køre bort på en gransmykket vogn, mens hans far og lillesøster gik foran den og det store følge på 6-700 mennesker.

Efter morens død fik Holger i en periode lov til at flytte hjem igen men fortsatte skolegangen på Århus Katedralskole. Af ukendte årsager blev han efter 1.g bortvist. Christian Blom var meget harm på sønnens vegne, så han sørgede for, at Holger i stedet blev optaget på Odense Katedralskole. Her begyndte Holger forfra i 1. g og logerede hos en lektor. Langt væk hjemmefra var der større frihed, og Holger faldt godt til i de nye omgivelser. Han blev student i 1925. I Odense voksede Holgers drømme om teateret. Da der skulle spilles skolekomedie til en juleafslutning på Odense Katedralskole, aflagde Holger prøve og fik en rolle. Far havde dog ikke store tanker om Holgers skuespillerevner.


I lære som manufakturhandler

Efter studentereksamen håbede Holger på at kunne tage til København og arbejde med mode, men det var hans far ikke med på. Ville Holger noget med tøj, måtte han begynde med at lære faget fra bunden som elev i en manufakturhandel i provinsen. Christian Blom fandt en læreplads til Holger hos manufakturhandler Sophus Sørensen på Adelgade i Skanderborg. Byens damer kunne derfor se direktør Bloms arving trave op og ned ad Adelgade med en trækvogn fuld af gardiner til ophængning i borgerskabets stuer.

Der gik næsten fire år, før Holger kunne forfølge drømmen. I 1927 begyndte Holger på tysk-studiet på Københavns Universitet. Efter et års studier skaffede han sig uden sin fars vidende en læreplads i en kjoleforretning. Christian Blom var naturligvis skuffet over, at Holger ikke ville læse, men han var ikke overrasket over hans valg. Så han bakkede om om sønnens ambitioner og forærede ham en symaskine i februar 1929. Selvom Christian Blom accepterede sin søns valg af karriere, havde han dog brug for trøst hos sin gode ven dyrlæge Andersen i Møllegade 11. Over et glas brændevin sagde han med et dybt suk: “Det er en sorgens dag. Min søn har ønsket sig en symaskine, og nu får han den”.

Kongelig modeskaber

Holger Blom i sit hjem i København. Skanderborg Historiske Arkiv.

Desværre nåede Christian Blom ikke at opleve sønnens succes med egen systue i København. Christian Blom døde en tidlig morgen i maj 1929. Holger Blom brugte arven efter sin far til at etablere sig med egen systue i København med to syersker samt en husholderske. Han havde brug for dygtige syersker, der kunne overtage syarbejdet på kjolerne, når han havde skabt dem på sine kunder ved at drapere og hæfte stoffet fast med nåle. På få år lykkedes det Holger at få en kendt kundekreds af damer fra det bedre borgerskab og ikke mindst kendte skuespillerinder.

Holger fik også udlevet sine teaterdrømme ved at skabe fantastiske kostumer til de store skuespillerinder på Det Kgl. Teater. I 1937 sendte instruktør Bodil Ipsen en ung debutende skuespillerinde op til Holgers salon for at få lavet kostume til forestillingen ”Hvo som forarger” på Det Kongelige Teater. Det var Bodil Kjer, som siden blev en af landets største skuespillerinder – og Holger Bloms muse og ven for livet. Bodil Kjer fik skrevet ind i sine kontrakter, at hun kun optrådte i scenetøj lavet af Holger Blom. Og Holger skabte mange fantastiske kostumer til hende. De rejste på ferier sammen, både med og uden Bodils ægtefæller. Når Bodil Kjer turnerede, havde hun et indrammet fotografi af Holger Blom med i sin kuffert, og han rejste på samme vis med et fotografi af hende. Om deres håndled hang helt ens, tunge ankerkæder i guld. Bodil Kjer og Holger Bloms venskab var noget helt særligt.

Holger Blom optrådte ofte i bladene omgivet af smukke skuespillerinder og kendte societykvinder. Billederne var med til at understrege hans position som tidens populære modeskaber. Hans hjem, som optræder i reportager, fremstår på samme måde iscenesat. Han indrettede sig med store kanelabre, forgyldte møbler, spejle og buster og holdt overdådige middagsselskaber. Bag kulisserne var Holger en meget privat person. Få kom helt tæt ind på livet af ham. Måske var det nødvendigt for ham at holde den distance i en tid, hvor det at være homoseksuel var forbudt. I dag ville det ikke have vakt opsigt. De fleste af Holgers kunder og hans ansatte vidste godt, at han ikke ”var til piger på den måde”. Det gjorde det faktisk mere trygt, når man skulle stå til prøvninger af tøj i flere timer kun iført bh og underkjole. Både over for sine ansatte og sine kunder var Holger Blom generøs, rar og omsorgsfuld.

I 1958 modtog Holger Blom henvendelse fra kongehuset om, at dronningen Ingrid ønskede et møde med henblik på at få syet en kjole. De følgende knap syv år blev mange af de kjoler, dronning Ingrid viste sig i ved officielle begivenheder, både i Danmark og i udlandet, syet hos Blom. Kronen på værket blev, da Holger Blom blev bedt om at lave den unge prinsesse Anne-Marie brudekjole til brylluppet med den græske konge i 1964.

18. marts 1965 blev Holger Blom dårlig under en prøvning med dronning Ingrid. Dronning insisterede på at afbryde, så han kunne hvile sig. Samme aften fik Holger det værre og hastedes på sygehuset men døde om natten d. 19. marts. Holger Blom blev bisat fra Marmorkirken i København med et stort følge. Blandt de mange kranse var en stor med navne på to dronninger og to prinsesser. Hans kiste blev siden transporteret til Skanderborg, hvor den står i Bloms familiegravkammer på Skanderborg Slotskirkegård.

Powered by MediaWiki