Andreas Backhausen - Skanderborg Leksikon
Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Andreas Backhausen

Fra Skanderborg Leksikon

Om familien

Familien Backhausens tilknytning til Skanderborg finder man igennem avisen Skanderborg Avis. Avisen blev i 1868 grundlagt af Wilhelm Backhausen og senere ført videre af først hans ene søn Sophus Backhausen, dernæst af både Sophus og hans bror Andreas Backhausen for til sidst at være Andreas’ virksomhed. Familien Backhausen er en af landets største bogtrykker familier og erhvervet har været et stort omdrejningspunkt i hele familien.

En forside fra Skanderborg Avis.

Uddannelse

Andreas blev konfirmeret 1. april 1859. Efter konfirmationen fulgte mesterlæreren. Andreas kom i lære hos Viborg Stiftsbogtrykkeri, naturligvis som bogtrykker og typograf. Lærepladsen resulterede i mere end det uformelle lærlinge-mesterforhold. Andreas Backhausen blev ven med læremester Lauritz C. H. H. Wissing. Dette venskab blev vedligeholdt indtil Wissings død. Efter han var blevet udlært, vendte han en kort tid hjem til hans fars trykkeri i Vejle for derefter at søge mod Horsens Avis. Det er af denne vej Andreas Backhausen kommer til Skanderborg og Skanderborg Avis. Andreas kom til Skanderborg for at hjælpe sin bror Sophus, med at drive deres fars Avis videre, efter faderens død. Sophus og Andreas var som brødre gode venner, men når de skulle arbejde sammen, havde de forskellige holdninger til, hvem der skulle være chefen. Begge mænd mente, at de var bedre rustet til at have styringen og Sophus mente endda, at Andreas chikanerede ham groft. Sådan kom Andreas til at have ansvaret for avisen alene, da hans bror søgte væk fra Skanderborg.

Udfordringer i Skanderborg

Eftersom Andreas og hans familie var tilhængere af partiet Højre, fik deres avis det svært i Skanderborg, hvor størstedelen af folket var venstremænd, der støttede partiet Venstre. Det var da også mangel på abonnenter der i sidste ende fik Andreas til at sløjfe avisen og søge tilbage til Horsens, hvor han havde sin ungdom.


Kilder

Backhausen, Sophus; Bogtrykkerliv i 1860'erne og 70'erne i Østjydsk Hjemstavn, 1945.

Ditzel, Harald; Bogtrykkerslægten Backhausen, 1977.

Klostergaard, Kaj; Skanderborg Jernbanestation, Midtjydsk Forlag, 1983.

Powered by MediaWiki