Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Fællesmejeriet Nonnebjerg

Fra Skanderborg Leksikon

Martin Mølgaard (diskussion | bidrag)
(Oprettede siden med 'Mejeriet Nonnebjerg lå mellem Banegårdspladsen, Banegårdsvej og Krøyer Kielbergsvej, der hvor der nu er p-plads. Den røde bygning i midten på billedet herunder var en beb…')
Gå til næste forskel →

Versionen fra 8. jul 2020, 09:21

Mejeriet Nonnebjerg lå mellem Banegårdspladsen, Banegårdsvej og Krøyer Kielbergsvej, der hvor der nu er p-plads. Den røde bygning i midten på billedet herunder var en beboelsesejendom, mens selve mejeriet lå i den hvide bygning bagved, til venstre. I det lille hus foran skorstenen blev der solgt is fra mejeriet.

Mælkevogn og kusk fra mejeriet "Nonnebjerg", 1905.

Nonnebjerg blev startet i 1883 som et ”Fællesmejeri”. Det var et damp-centrifugemejeri, beregnet til mælken fra 1.000 køer. Mejeriet blev i 1884 solgt til cand. Pharm. Qvist fra København, som ville benytte mejeriet som forsøgsstation for sit bakteriologiske laboratorium sideløbende med den normale mejeridrift. En brand i 1892 ødelagde hele bygningen og de kostbare maskiner i den. Qvist fik genopbygget mejeriet og kunne i 1893 fremvise det første resultat af sine forsøg med syrning af fløde på renkultur af mælkesyrebakterier. Denne nyhed fik mange udenlandske mejerifolk til at lægge vejen forbi mejeriet i Skanderborg. I 1894 indførte Nonnebjerg pasteuriseret mælk behandlet og ”fri for alle til dato kendte sygdomsbakterier”.

I 1896 solgte Qvist mejeriet til mælkeleverandørerne som et andelsmejeri. Mejeriet leverede mælkeprodukter til byen fra heste- og trækvogne. Man kunne leje køleplads i mejeriets kølehus, hvis man ikke selv havde fryser. Mejeriet blev lukket i 1976 og bygningerne blev revet ned i 1977/78 for at give plads til parkering ved banegården.

Powered by MediaWiki