Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Ferdinand Michael Krøyer Kielberg

Fra Skanderborg Leksikon

 
Linje 34: Linje 34:
== Kilder ==
== Kilder ==
   
   
-
Jul i Skanderborg 1942.
+
Jul i Skanderborg 1947.
Skanderborg Historiske Arkiv
Skanderborg Historiske Arkiv

Nuværende version fra 15. dec 2016, 13:17

Dansk industrimagnat og filantrop (2.1.1882 – 19.5.1958), født i Skanderborg.

Ferdinand Michael Krøyer Kielberg blev født 1882 på hjørnet af Banegårdsvej i Skanderborg og den vej, der i dag bærer hans navn. Hans far var børnehjemsforstander O.A. Kielberg. Navnet Krøyer stammer fra moderens side.

Han tog eksamen fra Skanderborg Realskole i 1897 og kom købmandslære samtidig med, at han gik på handelsskole. Fritiden gik blandt andet med cricket og et job som kasserer i Skanderborg Boldklub.

F.M.Krøyer Kielberg

Derefter gik turen til København på Niels Brocks Handelsskole, og videre til et job som korrespondent i Tyskland. Herfra gik turen til Storbritannien i første omgang for at lære sproget. I Liverpool fik han ansættelse i et shippingfirma, hvor han efter et par år blev kompagnon, og nu startede for alvor en fantastisk forretningskarriere.

Han overtog firmaets russiske afdeling med indkøb og salg af korn og foderstoffer, og hans store gennembrud kom, da han under 1.verdenskrig begyndte at interesse sig for melasse, et biprodukt ved sukkerraffinering.

Krøyer Kielberg blev adm. direktør for det nystiftede United Melasses, og rundt om dette firma skabte han et imperium med filialer i flere lande, der omfattede handelsselskaber, rederier og industri, der producerede og handlede med sukker, cement, elektriske artikler, skibe og biler.

Krøyer Kielberg på besøg i Skanderborg i august 1945. Frihedskæmperne stod på æresparade for ham foran rådhuset. Til højre ses modstandsbevægelsens byleder N. Munch Carlsen

Ved udbruddet af 2. Verdenskrig samledes omkring Krøyer Kielberg en kreds af danske i England i Det danske Råd eller De frie Danske, som han blev præsident for.

Krøyer Kielberg blev i 1926 engelsk statsborger og modtog i 1947 det engelske storkors. I Danmark blev ”Sir Michael” Kommandør af Dannebrog og Storkorsridder for sin indsats under besættelsen og sin medvirken til at give Danmark et allieret ansigt overfor omverdenen.

Kielberg blev en hovedrig mand, og da han efter 2. verdenskrig trak sig tilbage rådede hans firma over aktiver til en værdi af over 1 mia. kr.

Kielberg lod mange personer og institutioner nyde godt af sin rigdom. Han besøgte Skanderborgegnen med jævne mellemrum, og når Julekomiteen i byen hvert år modtog et beløb fra en anonym velgører i England, var der ingen tvivl om, hvem der var tale om.

Han foretrak dog at bo i England: ” Der er intet land, jeg vil leve i, uden England, ingen anden by, jeg vil bo i, end London”.

Kielberg døde i 1958, 76 år gammel. Krøyer Kielbergs Vej er opkaldt efter ham, og det samme gælder kontorhuset Kielberghus, indrettet i den tidligere frøforsyningsbygning.Kilder

Jul i Skanderborg 1947.

Skanderborg Historiske Arkiv

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=8601837

Powered by MediaWiki