Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Frederik 6.s Minde

Fra Skanderborg Leksikon

Linje 9: Linje 9:
[[Billede:Frederik 6.s Minde.jpg|425px|left|thumb|Mindestenen med Slotskirken i baggrunden, ca. 1983]]
[[Billede:Frederik 6.s Minde.jpg|425px|left|thumb|Mindestenen med Slotskirken i baggrunden, ca. 1983]]
-
Ved indvielsen 31. juli 1845 var kong [http://da.wikipedia.org/wiki/Christian_8. Christian 8.] til stede, og digteren [http://da.wikipedia.org/wiki/H.C._Andersen H.C. Andersen] beskrev i en kantate stemningen således:
+
Ved indvielsen 31. juli 1845 var kong [http://da.wikipedia.org/wiki/Christian_8. Christian 8.] til stede, og digteren [http://da.wikipedia.org/wiki/H.C._Andersen H.C. Andersen] beskrev i "Mit livs eventyr" stemningen således:

Versionen fra 12. maj 2016, 06:48

Frederik 6.s Minde fotograferet ved stavnsbåndsfesten 1938

Frederik 6.s Minde blev opstillet på Skanderborg Slotsbanke i 1845.

Frederik 6. (1768-1839) var i sine unge år en populær konge, da han bl.a. var med til at indføre landboreformerne og de rådgivende stænderforsamlinger. Frihedsstøtten i København var allerede blevet rejst i 1792, men jyderne ville have deres egen mindesten over den populære konge. Året efter kongens død blev der derfor nedsat en kommission bestående af fremtrædende jyske mænd, og Skanderborg var repræsenteret ved både byfoged Blichfeldt og oberst Rosenberg. En placering på enten Himmelbjerget eller Skanderborg Slotsbanke blev diskuteret, og til sidst blev man enige om Slotsbanken.

Slotsbanken lå på dette tidspunkt uopdyrket, og med store huller efter opgravning af sten- og murrester fra det nedrevne Skanderborg Slot, så området blev planeret med et par meter jord. Tegningen til mindet blev bestilt hos professor G.F. Hetsch fra Kunstakademiet, og busten var modelleret af Bertel Thorvaldsen.

Bygmester Frederik Møller, som havde stået for oprydningen af Slotsbanken, gik nu i gang med at finde en passende sten. Den blev fundet i Tinning Skov ved Frijsenborg, og den estimerede 18.000 kg. tunge sten skulle nu transporteres de ca. 40 km. til Skanderborg. Det tog syv dage at få flyttet stenen fra skoven og op på landevejen, og yderligere seks dage at få den hele vejen til Skanderborg. På vej over Borum Bro brød broen sammen under vægten, og på vej ned ad Ladegårdsbakken gik der ild i blokvognens hjul. Efter ankomst til Skanderborg kunne man endelig få stenen tilhugget, og man fik salmedigteren B.S. Ingemann til at skrive inskriptionerne.

Mindestenen med Slotskirken i baggrunden, ca. 1983

Ved indvielsen 31. juli 1845 var kong Christian 8. til stede, og digteren H.C. Andersen beskrev i "Mit livs eventyr" stemningen således:


"Der lå over sø og land en fred,

en sommerduft, som Norden ejer i sine dejligste sommernætter.

Skyggerne af hver, som gik mellem monumentet og kirken, gled

– svævende og store hen ad dens røde mur,

som var det ånder, der tog del i festen."





Kilder

"Skanderborg", Herbert Madsen, Niels Gjersing, F.G.F. Stellfeld. Centraltrykkeriet i Skanderborg, 1983, s. 102-103

"Skanderborg i gamle postkort", Leif Juul Pedersen. Europæisk Bibliotek, 1996 (citat)


Henvisninger

"Kong Frederik den Sjettes Mindesmærke paa Skanderborg Slotsbanke. Udarbejdet til Hundredaarsdagen for Mindesmærkets Afsløring den 31. Juli 1845", Chr. Holtet. 1945

Powered by MediaWiki