Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Koldkrigsbunkeren

Fra Skanderborg Leksikon

Den godt skjulte nedgang til bunkeren. 2011.

Bunkeren er beliggende på arealet bagved Vestergade 115, Skanderborg.


Indholdsfortegnelse

Luftwaffebunker.

Bunkeren er opført i sept.1944. Bygherren var Kommandierender General und Befehlshaber der deutschen Luftwaffe in Dänemark, dvs. det tyske Luftwaffe, som i 1944 placerede sit danske hocvedkvarter i Skanderborg.

Vestergadebunkeren er af den såkaldte ”Regelbautype” udviklet efter 1935 i Tyskland. Det betød, at den blev bygget efter et særligt sæt standarder. Baggrunden var, at de tyske ingeniører derved kunne spare meget tid, hver gang man skulle bygge. Bunkeren var af typen L484, og dens modelnavn på tysk var ”Unterstand für Funksendestelle”, dvs. bunker for radioterminal. Dens anvendelse/funktion var ”Nachtrichtenstände”, dvs. kommunikationsbunker.

Bunkeren var et led i den serie af radio- og radarstationer Luftwaffe lod opføre for at spore fjendtlige fly og guide egne bombefly og natjagere.

Til opførelse af bunkeren blev anvendt 1300 m3 beton.

Der blev i alt opført 5 af den type bunkers i Danmark.


Plantegning af bunkeren, som den så ud ved opførelsen. 1.Gassluse, 2.Nærkampstilling, 3.Mandskab 6.Observationsstilling, 22.Ventilation,79.Nødstrøm, 80.Driftsrum, 83.Transformer 84.”Nedkøling”. (Rückkühlraum).




Vi ved ikke præcist, hvilken funktion man i Luftwaffe havde tiltænkt Vestergadebunkeren. Der har været flere gætterier bl.a. i den illegale presse, hvor det forlød, at bunkeren skulle have været anvendt som radiocentral med direkte kontakt til Berlin. Sikkert er det, at den er opført som supplement eller udbygning af det eksisterende tyske anlæg i Skanderborg Dyrehave,Stützpkt. Skanderborg, også kaldet "Fæstning Sølund".

Men bunkeren kom ikke i brug. Masterne lå derude, men de blev aldrig rejst, og bunkeren lå ubenyttet hen indtil krigens slutning.





Kommandocentral for Civilforsvaret.

I 1961/62 under Den kolde Krig skulle kommunerne styrke deres beredskab i tilfælde af en kommende krig. Civilforsvarsstyrelsen foreslog, at bunkeren, nu kaldet Bunkers nr.9, skulle anvendes til Kommandocentral for Skanderborg. Bunkeren blev sat i stand og nyindrettet på statens bekostning og kunne i 1963 tages i brug. Der var tilføjet et nyt politirum, sikrede telefonforbindelser, nødstrømsgenerator, egen vandboring og kloak.

Sådan så bunkeren ud efter ombygning. Politirummet er tilbygget nederst til venstre. Plan 1993.

Der blev udarbejdet krigs- og civile beredskabsplaner, og i årene indtil opbruddet i Østeuropa 1990 fungerede bunkeren som Kommandocentral med månedlige signal - og planspilsøvelser. Gennem årene er bunkeren suppleret med en del brand-, redning- og forplejningsmateriel.

Kommandocentralen er siden overgivet til Skanderborg Kommune.


Museum

Kommandocentralen i Skanderborg er unik i den forstand, at den fremtræder fuldstændig intakt med nøjagtig den indretning og det inventar, som den havde da Den kolde Krig blev afblæst.. Dette er baggrunden for, at Skanderborg Museum i 2011 fik tilladelse til at benytte bunkeren til formidling af Den kolde Krigs historie indtil videre for skoleklasser.

Interiør 2010
Interiør 2010


Kilder

Skanderborg Historiske Arkiv

Interview med forhv. beredskabschef Børge Rasmussen. Skanderborg historiske Arkiv.

Powered by MediaWiki