Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Peter Brøchner Lund

Fra Skanderborg Leksikon

Peter Brøchner Lund var slagteridirektør på Skanderborg Andelssvineslagteri fra 1894 til 1912. P.B. Lund blev født den 13. januar 1852 i Horsens og erhvervede sig borgerskab som slagter i Skanderborg 1874.

Han beskrives som en meget dygtig mand, som hurtigt formåede at oparbejde en stor slagterforretning, som lå i Adelgade 104. Han drev desuden handel med dyr, og oprettede sammen med broderen Anton Lund en pølsefabrik, som senere blev til Skanderborg Talgsmelteri.

I Skanderborg har der været forsøg på at oprette et anddelssvineslagteri, dog var mange af egnens landmænd allerede tilsuttet slagteriet i Horsens. Efter nogle år hvor slagteriet i Skanderborg havde det svært blev der i 1894 gjort et nyt forsøg på at etablere et anddelssvineslagteri. Peter Brøchner Lund blev valgt som driftsleder og han forblev direktør for Skanderborg Andelssvineslagteri frem til 1912.

Peter Brøchner Lund var en dygtig forretningsmand og i 1904 grundlagde han sammen med andre direktører Foreningen for Direktører ved danske Andels-Svineslagterier. Han var formand for Håndværkerforeningen i Skanderborg og var et aktivt bestyrelsesmedlem i 25 år.

Da Statsbanerne i 1905 valgte at flytte Vestbanens personale til Skanderborg, ønskede flere at bygge egen bolig. Peter Brøchner Lund og Newton Skovsgaard opkøbte et område nord for Møllegade i forbindelse med den øgede efterspørgsel. Jorden blev udstykket, og der blev anlagt to villaveje og der blev opført villaer til videresalg sammen med en række ubebyggede grunde. Området blev senere til det såkaldte Villakvarter.

Peter Brøchner Lund og Newton Skovsgaard ville have vejene opkaldt efter sig selv, men det fik de alligevel ikke lov til og i stedet kom vejene til at hedde Villavej og Egholmsvej. Peter Brøchner Lund fik dog alligevel opkaldt en vej efter sig efter sin død i 1915.

Powered by MediaWiki