Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Ry Kirke

Fra Skanderborg Leksikon

(Kilder)
Linje 12: Linje 12:
==Kilder==
==Kilder==
 +
Fjeldsted, P. K.: RY. [S. l.] ca. 1917
Poulsen, Poul Porskjær, Godt tjent med navnet Ry. Ry håndværker- og borgerforening i 100 år. Ry Bogtrykkeri, Ry 1994.
Poulsen, Poul Porskjær, Godt tjent med navnet Ry. Ry håndværker- og borgerforening i 100 år. Ry Bogtrykkeri, Ry 1994.

Versionen fra 7. jun 2010, 09:51

Ry Kirke blev indviet den sidste søndag i oktober 1909 af århusbiskoppen Hans Sophus Sørensen. For at fejre at Ry nu omsider var blevet en ”rigtig” by, med egen kirke, var der mødt ikke mindre end 400 af byens borgere op til festlighederne.

Ry Kirke

Ønsket om at have egen kirke i byen, var et ønske man fra nogle sider, havde næret gennem længere tid, men det skulle vise sig at komme til at krævet en del forberedelser, før man omsider kunne invitere til indvielsen. Første gang der stilledes forslag om opførelse af en kirke i Ry, var på Ry Håndværker- og Borgerforenings generalforsamling i 1901. Forslaget blev imidlertid ikke vedtaget, og som det fremgår af protokollen fra generalforsamlingen, besluttede man derfor, ”… da der ingen videre Stemning var herfor [at opføre en kirke] besluttedes at lade Sagen hvile foreløbig.” Det endelige Initiativ til opførelsen af kirken skulle da også vise sig, at komme fra en væsentlig anden kant, end byens håndværkere. Beslutningen om oprettelsen af ”Forening til opførelse af en kirke i Ry”, blev taget ved et borgermøde i 1903. Bag initiativet stod ingen andre end byens nyoprettede kvindeforening, hvis formand var Astrid Hostrup. Efter samtaler med statsminister I. C. Christensen, fik man tilsagn om, at staten ville bevillige en byggesum til opførelse af kirken, hvis man selv i byen kunne bidrage til byggeriet med et mindstebeløb på 2000 kr. I seks år samlede medlemmerne af byens kvindeforening penge ind blandt byens borgere, og da man afsluttede indsamlingen, var man da også noget et godt stykke over det beløb, som man fra statens side havde krævet, idet det var lykkedes kvinderne at indsamle hele 3000 kr.

Grunden hvorpå kirken blev bygget, blev skænket af den lokale gårdejer Anders Andersen fra Lynghoved. Som arkitekt på projektet valgte man S. F. Kühnel fra Århus, men derudover blev, hvis man ser bort fra murearbejdet, alle håndværksmæssige opgaver i forbindelse med opførelsen af kirken udført af lokale håndværkere. Den 29. september 1929, stod kirken færdig, og omkostningerne til opførelsen kunne nu regnes sammen, og beløb sig til 24.704 kr.

Lidt over en måned efter færdiggørelsen af kirken, den 31. oktober 1909, oprandt dagen for dens indvielse. Det blev en festlig dag i byen, som var fint udsmykket med flag, og mange af byens borgere medbragte gaver til indvielsen. En af de rigtig fine gaver var Ry Kirkes altertavle, som var udført og skænket af kunstmaleren Poul Steffensen.

På egnen er kirken ud over Ry Kirke kendt som ”Kvindernes Kirke”, på grund af initiativtagerne bag projektet.

Kilder

Fjeldsted, P. K.: RY. [S. l.] ca. 1917

Poulsen, Poul Porskjær, Godt tjent med navnet Ry. Ry håndværker- og borgerforening i 100 år. Ry Bogtrykkeri, Ry 1994.

Lokalhistorisk kalender udgivet af Ry Lokalarkiv, 2004 og 2009

Ry Kirkes hjemmeside: http://www.rykirke.dk/historie.htm

Powered by MediaWiki