Ry Skole - Skanderborg Leksikon
Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Ry Skole

Fra Skanderborg Leksikon

I 1886 oprettede man den første skole i Ry. Indtil da havde skolebørnene i Ry-området hørt til under Fiirgårde skoledistrikt, men da mange af forældrene i Ry mente det var en lang vej at gå for at komme i skole, tog de initiativ til at man her fik sin egen skole.

Den skole man oprettede blev en privatskole, og læren der kom til at forestå undervisningen var, til at begynde med, snedker Poulsen. Efter 1. november 1887 blev undervisningen dog i stedet overtaget af lærer Grand. Den nyligt oprettede skole havde de første par år til huse på Fredensvej i ølbrygger Liebings hus. Det skulle dog ikke komme til at vare længe, før den noget primitive skolestue var blevet for trang. I 1888 var der 34 elever indskrevet i privatskolen i Ry, og det var efterhånden blevet nødvendigt med større omgivelser. Man købte derfor en grund på klostervej, hvor man påbegyndte opførelsen af byens første rigtige skolehus. Disse bygninger er i dag en del af Ry Højskole.

I takt med at byen voksede, steg antallet af skoleelever naturligt nok også. Det betød, at pladsforholdene i byens skolehus efterhånden igen blev for trange. I 1896 blev der derfor, på Skandrborgvej bygget en ny skole og man ansatte i forbindelse med denne udvidelse også en lærerinde, der kunne hjælpe til med undervisningen af de nu 90 indmeldte elever. Tre år efter man havde fået den nye skole i Ry, fik man også, i 1899, ny overlærer på skolen. Det blev P.K. Fjeldsted, der kom til at overtage hvervet efter lærer Grand, med Anna Valsted som lærerinde.

Billede af Ry Skole fra 1901

Selvom den private skole i Ry tilsyneladende bare voksede og voksede, havde der gennem flere år fra byens borgere været fremsat krav om en kommunal skole, hvor forældrene ikke selv skulle betale for undervisningen af deres børn. Man ville dog ikke umiddelbart imødekomme borgernes krav, men efter lange forhandlinger, blev enden på det hele, at Dover kommune i 1901 overtog den eksisterende skole og omdannede den til kommuneskole. Kommunens overtagelse af skolen, medførte samtidig en reform af undervisningen. Det betød, at børnene nu skulle gå i skole hver dag i tre timer, hvor de tidligere kun havde været i skolen hver anden dag, men så i seks timer. Umiddelbart synes denne ændring måske ikke at gøre den store forskel, men ikke desto mindre modtog sognerådet i samme forbindelse en protestskrivelse fra en del af skolebørnenes mødre. Klagen gik på, at mødrene nu var nødt til at vaske og påklæde deres børn hver eneste dag, og ikke kun hver anden, som de havde været vandt til hidtil. Anken blev dog ikke taget til efterretning, og børnene måtte fra da af i skole hver dag.

Det næste årti fortsatte byens vokseværk, og dermed også skolens. I 1909 var der 185 elever indskrevet i kommuneskolen og det blev derfor også endnu engang nødvendigt, med mere plads samt med endnu en lære. I første omgang lejede man lokaler på Højskolehjemmet, der hørte under Ry Højskole, men efter lange og træge forhandlinger lykkedes det, i 1910, at få Dover Sogneråd til at stå for opførelsen af en ny klassefløj til skolen. Året efter fortsatte man, på trods af protester fra sognerådet, udvidelsen med en gymnastiksal, som var finansieret af private midler, som overlære Fjeldsted havde stået for indsamlingen af. Gymnastiksalen blev dog ikke den sidste tilbygning der blev lavet til Ry Skole, op gennem tiden har det siden været nødvendigt, med udvidelser af skolen i flere omgange.

Kilder

Fjeldsted, P. K.: RY. [S. l.] ca. 1917

Powered by MediaWiki