Skanderborg cricketklub - Skanderborg Leksikon
Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Skanderborg cricketklub

Fra Skanderborg Leksikon

Ledet af den ivrige hr. kommis Johan Hansen mødtes unge mænd fra hele Skanderborg i 1895, for at grundlægge Skanderborg Boldklub. Den sport som de alle samledes om, og spillede når chancen bød sig, var naturligvis cricket. På trods af en broget begyndelse, blev cricket ikke kun et symbol og en livsånd for Skanderborg Boldklub, men for byen.

Indholdsfortegnelse

Begyndelsen

Cricket blev spillet i Skanderborg lang tid før 1895. Sporten var kommet til Danmark engang i 1860’erne, med engelske jernbanearbejdere og blev derefter for alvor populær engang i 1880’erne. I Skanderborg foregik cricket oftest blandt store flokke af drenge, som spillede i midtbyen omkring Borgergade, Adelgades sydlige del og Vestergade. Her var det ofte gadekampe man spillede med mere eller mindre hjemmelavede regler, samt boldtræ og gærder af forskellige genstande – typisk hvad man lige havde ved hånden.

Gruppebillede af SB cricketklub 1929, Jyske Mester, B-rækken.
En del af byens unge mænd engageret i forretningslivet kendte også til spillet, og det var dem som stod bag oprettelsen af en egentlig klub i 1895. Den egentlige initiativtageren var Johan Hansen, som blev klubbens første formand. Året efter var klubben en af 10 andre, som var med til at danne Jydsk Boldspil Union (JBU). Klubben tog dog en alvorlig drejning allerede få år efter oprettelsen, da Johan Hansen i 1897 flyttede fra byen. Hansens fraflytning betød at klubben langsomt gled fra hinanden.

I 1898 mødtes lærerstuderende August Kielberg og de tre kommiser, Justinus Nielsen, Anton Hansen og Baden tilfældigt på Jernbanehotellet. Der faldt de i snak og sammen satte de sig for at genstarte klubben. Flere medlemmer kom hurtigt til, heriblandt Ferdinand Michael Krøyer Kielberg, Augusts bror som blev kasserer i klubben, samt Anton og Frands Hansen, og den unge læge Ingbøl som blev kaptajn for holdet.

Bakken ved Sølund blev brugt som spilleplads. Klubben havde et sæt gærdepinde, to boldtræer, et par keeperhandsker og en bold, samt et par benskinner til keeperen. Kielberg som var forstander på Skanderborg børnehjem, ejede også en gård, hvor han havde tre englændere til at hjælpe sig. De blev hurtigt engageret i Skanderborg Boldklub som spillere og instruktører.

Den første tid

I de første år kunne holdet kun spille om søndagen, da de fleste medlemmer var ansat i byens forretninger. Her var det normalt at man først lukkede sent om aftenen. Derfor blev der spillet om søndagen, og det var på trods af at der stadig var mange forretninger, som også havde søndagsåbent. Personalet kunne dog godt få fri mellem kl. 9 og kl. 16. Derudover forspildte man ikke en chance for at stå tidligt for at nå et spil, inden man skulle videre på arbejde.

Holdets to første udenbys kampe skulle spilles samme dag, hvor de skulle nå fra Herning til Holstebro. På trods af afstanden formåede holdet at spille begge kampe ved at tage til Herning om formiddagen og Holstebro om eftermiddagen - Desværre tabte holdet begge kampe.

Holdets første dommer var købmand P. Hansen, som aldrig selv havde spillet, eller for den sags skyld kendte til reglerne. Efterfølgende blev redaktør C. Friis dommer. Han kendte heller ikke meget til spillets regler, men gjorde op for det ved at sætte sig detaljeret ind i reglerne. Dertil blev han med sin ildhu over for reglerne en autoritet ud i sporten. Derudover var han også en af de få skanderborgensere, som på det tidspunkt havde fulgt spillet, og via sin avis Skanderborg Amts Avis udbredte spillet til læseren.

Interessen for boldklubben begyndte at sprede sig så meget i Skanderborg at byens to skoler, Kommuneskolen og Realskolen tog cricket til sig i undervisningen. På den måde styrkede klubben og skolerne hinanden, og klubben voksede hurtigt. Ved stiftelsen havde der været 18 medlemmer, og en måned efter var de 40. Medlemstallet steg hurtigt i perioden 1905-1909, hvor holdet opnåede at blive en af de bedste senior-crickethold i provinsen.

Besættelsen og englænderne

Skanderborg Boldklub havde generelt trænge kår under besættelsen. I årene 1940-1945 faldt alle aktiviteter i SB, da det næsten var umuligt at komme ud til turneringskampe pga. transportproblemer og spærretid.

Da englænderne befriede Danmark i 1945, kom den engelske officer og cricketspiller Lionell Barber til Skanderborg. Han havde deltaget i krigen i Frankrig, Holland og Tyskland, og var rykket op til Danmark med den engelske hærs garnison på Godthåb ved Skanderborg. Den korte tid han var der, trænede han med holdet og skabte forbindelser mellem SB og flere engelske klubber, bl.a. hans egen klub Erratic Sport Club i Oxford. Siden da fik de to klubber et tæt samarbejde, som førte til flere besøg hos hinanden. Det danske hold var blandet andet på besøg første gang i 1957.

Det var også herefter at holdet fik sin første professionelle engelske træner, takket være Ferdinand Kielberg og baron Holger Rosenkrantz. Træneren H.P. Chaplin blev betalt 50 kr. om ugen, samt hotelværelse med dagligt bad. I forhold til datidens standart virkede det meget ekstravagant, men med baronen som medsponsorer, blev den nye træner ansat.

De senere år

Keld Kristensen kaster, 1965. Fotograf: Richardt Scharling.
I 1960 vendte SB cricket tilbage til 1. division efter nogle hårde år efter besættelsen. Det medførte store udgifter til rejser, hvilket var et økonomisk problem for resten af Skanderborg boldklubs afdelinger. Det betød at klubbens sportsgrene blev adskilt rent økonomisk, så hvor afdeling måtte klarer sig selv. Hertil blev der på foranledning af Aage Tinning i 1961 dannet en støtteforening for cricket i Skanderborg. Foreningen fik hurtigt 100 medlemmer, der hver betalte 12 kr. I 1964 viste cricketklubbens juniorhold sit værd ved at vinde Danmarksmesterskabet i juniorcricket.

1980-90’erne blev nedgangsår for Skanderborg Boldklub og cricket. Fra at være en af de mest dominerende klubber i Danmark, blev SB cricket et elevatorhold som flyttede sig mellem 1. og 2. division. Der var dog små personlige sejrer for klubben, bl.a. i 1990 da Keld Kristensen slog rekord og spillede sin kamp nr. 300. Med pokal- og privatkampe talt oveni turneringskampene, havde Kristensen spillet godt 500 kampe på listen. Til sammenligning havde Per Rasmussen andenpladsen, med 188 spillede kampe.

I dag

Fra 00’erne begyndte cricketklubben at satse på deres seniorafdeling. Hertil begyndte man at følge tanken om, at der med et godt elitehold ville komme mere interesse til klubben og dens ungdomsafdelingen. I det tidlige forår af 2003 var klubben på tur i Singapore og Malaysia, og denne tidlige træningstur gav et stort forspring i forhold til andre klubber, hvilket gav et flot resultat. Samme år blev SB cricket nemlig danske mestre og succesen fortsatte i 2004 og 2005. Efter DM satsede klubben på ungdomsarbejdet for at bibeholde den kvalitet seniorrækkerne var blevet kendt for. Allerede i 2001 var Skanderborg Boldklubs fodboldafdeling blevet sammenlagt med HI Skanderborg, som medførte at de andre afdelinger i 2005 gik hver til sit. Cricket fortsatte nu som Skanderborg Cricketklub, eller som holdet i dag er kendt som - Stingrays.


Kilder:

Abildgaard, Peter. Skanderborg Boldklub. 1998. Forlaget Skanderleipzig, Skanderborg.

Skanderborg Boldklub, 1898-1973. 75 års jubilæumsskrift.

Powered by MediaWiki