Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Thomas Julius Jessen

Fra Skanderborg Leksikon

Thomas Julius Jessen var den anden ældste søn af mejerist Jes Christian Jessen og Margrethe Marie Jessen som var bestyrer på Ladegaarde Mejeri.

Thomas Julius Jessen hælder mælk op, 1969.
 


Thomas blev født d. 8. februar 1908 som den andenældste i en søskendeflok på seks børn, hvoraf han var den ældste søn. Det har derfor, formeneligt, ligget i kortene at han også skulle uddanne sig indenfor mejerierhvervet. Han rejste fra byen i løbet af 1920’erne og kom først tilbage i slutningen af 1930’erne. I mellemtiden havde han giftet sig med Else Vibeke Ellehave Jensen, som han havde mødt i Holbæk hvor han arbejdede på Esbern Snare Mejeri i Ubby. Parret blev gift i Lille Fuglede Kirke i Jerslev d. 6. januar i 1935, og de blev forældre for første gang til Bente Ellehave Jessen d. 12. april 1938. Bente blev født på Amtssygehuset i Skanderborg, og døbt i Skanderborg slotskirke, så på dette tidspunkt havde Thomas bragt sin egen lille familie med tilbage til sin fødeby. I 1942 blev Bente storesøster, da Thomas og Else fik sønnen Ove Christian Ellehave Jessen, som blev født d. 5. februar på samme sygehus som sin storesøster. Ove blev dog døbt i Skanderup Kirke, som de fleste andre i Jessen-klanen.

Mejerist T. J. Jessen overser produktionen på Skanderborg Mejeri.
 

Som nævnt ovenfor så arbejdede Thomas som mejerist, som hans far også havde gjort. Han startede med at arbejde for andre mejerier, indtil han i 1950'erne åbnede sin egen virksomhed. I 1954 stiftede han nemlig Skanderborg Mejeri, sammen med sin hustru Else Vibeke Ellehave Jessen og sin mor Margrethe Marie Jessen. Mejeriet havde adresse på Adelgade 41 ved siden af købmandsforretningen på hjørnet, hvor der tidligere var mejeri under mejeriejer Johannes W. Rix. Efter at Thomas mistede sin mor i 1960 tiltrådte hans svigermor, Helene Jensen, i bestyrelsen for mejeriet indtil 1965, hvor fru Jensen ønskede at udtræde, og hvor sønnen Ove Christian blev valgt ind i bestyrelsen i stedet. Ove var her cand.jur., og blev senere uddannet advokat. Skanderborg Mejeri A/S blev ophævet d. 8. juli 1974 efter flere års underskud, og Thomas døde i slutningen af 1970’erne.


Kilder:

Rigsarkivets samlinger

Skanderborg Amts Avis d. 30. marts 1927

Skanderborg Amts Avis d. 27. april 1931

Skanderborg Historiske Arkiv

Skanderborg Leksikon

Skanderborg Vejviser 1956, 57, 58, 59, 60.

Powered by MediaWiki