Ulvegraven ved Gudensø - Skanderborg Leksikon
Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Ulvegraven ved Gudensø

Fra Skanderborg Leksikon

Ulvegraven ved Gudensø ligger ved Gudenåen, nordvest for Emborg og nord for sommerhusområdet Odderholm. Hullet er omkring 1 m dybt og 4 meter bredt og har været brugt til at fange ulve.

Ulvegraven ved Gudensø. Screenshot fra ©2021 Google, Imagery ©2021 Aerodata International Surveys, Landsat/Copernicus, Maxar Technologies, Scankort, Map Data ©2021. Koordinater 56.060993, 9.734456

Før Danmarks sidste ulv blev skudt i 1813, var årlige ulvejagter almindelige i hele Jylland. Ulven angreb bøndernes dyr og der var mange historier om ulveangreb. Ulvejagten var farlig, især for bønderne der ikke havde gode våben der var egnet til at nedlægge dyret. Derfor byggede man såkaldte ulvegårde, som var indhegninger hvori ulven skulle fanges. Man byggede også ulvegrave, som var dybe firkantede huller der var beklædt med træ. I midten af graven var en pæl, hvor lokkemaden var bundet fast. Lokkemaden kunne være stykker af kød, men også levende dyr som geder, får eller ænder. Hullet blev dækket til men tynde grene eller en låge der kunne vippe, så at ulven faldt i når han nærmede sig lokkemaden. På grund af træbeklædningen på hullets sider kunne den ikke grave sig fri. Meget af skovene i Skanderborg egn var del af Skanderborg Vildtbane og derfor var jagten forbeholdt kongen. Jagten på ulve var dog almindeligvis en undtagelse og fra 1650 var bønderne pålagt at deltage i en årlig ulvejagt.

Ulvegraven ved Gudensø har været omkring 3-4 meter dybt og ligger lige ude til Gudenåens breder. Det vides ikke om der er blevet fanget ulve i den.

Kilder

Naturstyrelsen - Ulvegraven ved Gudensø

Ulvens genindvandring til Danmark - Københavns Universitet

Powered by MediaWiki