Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Bager Enevoldsen

Fra Skanderborg Leksikon

Bager Enevoldsen fotograferet lige før lukningen sept. 2005.
Bagermester Elith Enevoldsen. Sept. 2005

Enevoldsens bageri, Adelgade 28, var det sidste håndværksmæssigt drevne bageri i Skanderborg.

På stedet har der været bageri siden midten af 1800 tallet. Den sidste ombygning af bageriet blev foretaget af bagermester Holmgaard Kristensen i 1947. Bagermester Elith Enevoldsen, hustruen Inge og en svend drev bageriet i 44 år fra 1961 til okt. 2005. I 1972 overtog Enevoldsen bageriet efter fru Holmgaard og moderniserede det.

Der var i begyndelsen af 1970'erne i alt 12 bagere i Skanderborg; Strøgbageriet (Adelgade 52), Wienerbageriet (Adelgade 59), Hoffmeyers Konditori (Adelgade 88), Villy´s Bageri (Adelgade 127), Mønsterbageriet (Egholmsvej 1), Nørregades Konditori v. bager Pedersen (Nørregade 4), Kino-Bageriet (Nørregade 9), Othellobageriet (Nørregade 27), Rohrbergs ”Skanderuphus” (Banegårdspladsen), Korsvejens Bageri og Søby`s Bageri (Banegårdsvej 35).

I Stilling var der 2 bagerier; Birks Bageri Stilling (Randersvej 30) og Stilling Bageri ved Herluf Winther (Århusvej 26).

Århus Stiftstidende fortæller i juni 2005, at rundstykke-, birkes- og håndværkerpublikummet blandt forretningsfolk, kontorfolk, håndværkere og andre borgere i Skanderborg er gået i sommerchok, Bager Enevoldsen lukker!

Bagermester Elith Enevoldsen havde netop solgt sit bageri, ikke til en ny bager – det viste sig umuligt – men til ”anden side” med henblik på nedrivning og byggeri af boligejendom i flere etager.

Det sidste blev dog ikke til noget i første omgang, men det var slut med det sidste og ældste håndværksbageri i Skanderborg midtby.

Arbejdsdagen hos bager Enevoldsen startede ved 3-4 tiden i bageriet om morgenen. Der var ikke noget med, at rundstykkerne allerede stod forberedte i raskeskabet. Her blev ikke solgt bake-off eller tankstationsbrød, bagningen startede fra bunden. Mens morgenbrødet blev ekspederet gik bagermester Enevoldsen i gang med fremstilling af dagens flødekager. Konditordelen af bagerhåndværket var et forretningens specialer. Kunderne kunne bestille overflødighedshorn og bryllupskager og få kransekage, flødemedaljer og de berømte ”aberøve”, to marengs lagt sammen med flødeskum og pyntet med chokoladedrys og –kringle. Dertil kom ris a la mande og andre rare sager. Jo, Enevoldsens bageri er savnet.

Bageriet holdt lukket om søndagen, undtagen den anden søndag i august, festivalsøndagen, hvor der var rygende travlt i forretningen.

I dag ligger huset til gaden der endnu, men butiksvinduet er tilmuret og døren fjernet. Der er nu beboelse i ejendommen.

Bagerne er i dag presset af konkurrencen fra tankstationer og supermarkeder. På landsplan lukker der ifølge branchen en bager om ugen, og på landsplan er der omkring 600 tilbage. I Skanderborg er Hjertebaegeriet i Højvangen, Hylke bageri (dog uden butik) og bageriet Bavinchi i Stilling.


Kilder:

Interview med bager Elith Enevoldsen ved Per Bangsø. 2003. Skanderborg Historiske Arkiv.

Århus Stiftstidende juni 2005.

Powered by MediaWiki