Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Besættelsen. Modstand. Laurids Dyrby Andersen.

Fra Skanderborg Leksikon

Srt (diskussion | bidrag)
(Oprettede siden med 'Laurids Dyrby Andersen var politibetjent og involveret i modstandsarbejdet i Skanderborg under besættelsen 1940-1945. Dyrby Andersen medvirkede blandt andet til oprettelsen,…')
Gå til næste forskel →

Versionen fra 14. jun 2021, 13:15

Laurids Dyrby Andersen var politibetjent og involveret i modstandsarbejdet i Skanderborg under besættelsen 1940-1945.

Dyrby Andersen medvirkede blandt andet til oprettelsen, rekrutteringen, instruktion i våbenbrug og ledelsen af de lokale ventegrupper i Skanderborg.

Dyrby Andersens vej ind i modstandsarbejdet var blandt andet gennem sit tilhørsforhold til Skanderborg Terrænsportsforening, hvor han fra foreningens oprettelse havde været hjælpeinstruktør.

I 1943 var Dyrby Andersen med i en mindre gruppe, der på baggrund af en opfordring i det illegale blad Niels Jydes breve, satte sig for at danne mindre ventegrupper, et projekt der faldt til jorden da Dyrby Andersen blev kaldt på kursus i København i et halvt år.

Dyrby Andersen fortsatte ved siden af sit arbejde i modstandsbevægelsen sit almindelige arbejde som betjent frem til politiets internering og deportation den 19. september 1944, hvorefter han måtte gå under jorden. Han var blandt andet en af de betjente, der kom ud til den aktion, hvor Henning Grønlund Carlsen mistede livet.

Powered by MediaWiki