Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Sølundbunkeren

Fra Skanderborg Leksikon

Linje 1: Linje 1:
 +
 +
[[Billede: Sølundbunkeren.JPG|400px|thumb|Foto okt. 2011.]]
 +
Sølundbunkeren er beliggende ved indkørslen til institutionen Sølunds ved Horsensvej i Skanderborg.
Sølundbunkeren er beliggende ved indkørslen til institutionen Sølunds ved Horsensvej i Skanderborg.

Versionen fra 29. sep 2011, 11:33

Foto okt. 2011.

Sølundbunkeren er beliggende ved indkørslen til institutionen Sølunds ved Horsensvej i Skanderborg.

Sølund blev beslaglagt d. 23.febr. 1944 af den tyske værnemagt, og bunkeren blev opført som en del af Luftwaffes danske hovedkvarter.

Luftwaffe lod opføre i alt 6 bunkers i Skanderborg heraf 4 i Skanderborg Dyrehave: Sølundbunkeren, 2 kommandobunkere nær søen ved vandrerhjemmet (nu Frihedsmuseet) og en sanitetsbunker. Desuden opførtes en bunker på Vestergade og en bunker på Vroldvej.

Sølundbunkeren er en kommandobunker i en etage (Batl.-, Abt.-, oder Reg.- Gefechtsstand) af typen Regelbau 608. Kommandobunkerne ved søen er af samme type, som der i Danmark findes 24 af i alt.

Sølundbunkeren rummede Luftwaffes telefon- og fjernskrivercentral, der stod i forbindelse med alle afdelinger i Danmark og hovedafdelinger i udlandet gennem et omfattende og avanceret net af telefonledninger og kabler.

Der er anvendt 990 m3 jernbeton, 49 t rundjern og 8 t profiljern til opførelsen, der blevet foretaget af danske arbejdere under ledelse af den statslige tyske byggeorganisation Todt, der varetog alle værnemagtens større befæstningsarbejder i Danmark. Sølundbunkeren blev meldt færdig d. 3.aug. 1944 som den første i anlægget.

Sølundbunkeren har plads til 9 mand.

Efter 1945 blev det tyske anlæg sløjfet, og alene bunkerne stod tilbage. Institutionen Sølund disponerede over bunkeren til opmagasinering i årene der fulgte. I sommeren 2011 blev bunkeren ryddet og indgår nu i Skanderborg Museums formidlingstilbud om besættelsestiden.


Kilder:

Rudi Rolf: Atlantic Wall Typology. 1998.

Kaj Klostergaard: Skanderborg - en by under besættelsen 1940-45. (1995)

Skanderborg Historiske Arkiv

Powered by MediaWiki